Costas Nanga om att bli proffsboxare

Om du inte redan lagt namnet Costas Nanga på minnet är det hög tid att du gör det. 25-åringen har nämligen beslutat sig för att avancera i sin karriär genom att gå från amatör- till proffsboxare. Avtalet med organisationen Bulldog Media Group som han nyligen signerat räknas till den största satsningen på en svensk proffsboxare någonsin.

Costas har länge varit involverad i såväl boxningen som thaiboxningens värld och har en imponerande meritlista bestående av bland annat flertalet SM-guld och två silvermedaljer i thaiboxnings-VM. Nu är det den tidigare nämnda scenen han ska äntra. Världstränaren tillika Costas huvudtränare Luis Lagerman påstår sig ha sett potential för Costas inom den klassiska boxningen redan tidigt.
-Det finns många bra talanger men det som skiljer Costas från många andra är hans kärlek till sporten. Vi kan göra många till bra boxare men det är få som Costas, säger Luis.

Kontraktet som Costas nu kritat på sträcker sig över 3 år. Bulldog Media Group har som riktmärke att Costas ska gå fem matcher per år, där debuten ser ut att äga rum i november på Bulldog Fight Night i Göteborg.

Hur känns det att ha signerat ett proffskontrakt?
-Väldigt bra. Det känns otroligt stort, nästan overkligt. Jag har nog inte hunnit smälta det riktigt än. Jag föreställer mig att det är som när man gifter sig: man är tillsammans den ena dagen, den andra dagen är man gift men man gör fortfarande samma grej. Det är lite så det känns när det kommer till det här, för jag tränar på som vanligt, käkar det jag alltid gör och sover lika mycket som jag brukar.

Vad har du blivit bemött med för respons sedan nyheten kom ut?
-Nära och kära förstår nog inte riktigt. Det känns som om de tänker att ”du tränar ju ändå alltid”. Överlag har jag fått väldigt fin respons. Även de som inte vet vad det här egentligen innebär har gratulerat mig för de förstår att det är någonting stort. Kort och gott så har jag än så länge bara fått kärlek.

Vad innebär en proffskarriär för dig personligen?
-För mig betyder det otroligt mycket att bli ett så kallat fullblodsproffs. Kampsporten skiljer sig från många andra sporter, framför allt ekonomiskt. Nu vet jag att när jag vaknar så är det boxning och när jag går och lägger mig så är det boxning, det däremellan behöver jag inte tänka på. Det är en stor satsning som kommer att ta en stor del av mitt liv och det ser jag fram emot. När jag skrev på kändes det självklart och så rätt, som om det var det här jag borde ha gjort hela tiden.

-Jag har velat köra klassisk boxning länge men det är en svår bransch att ta sig in i. Ett sådant här kontrakt är väldigt unikt, framför allt här i Sverige. Samtidigt som jag haft det som dröm och mål har det varit långt bort. Det här som pågår nu kom upp på tapeten på allvar först för fyra månader sedan men valet var självklart.

Kampsport som verktyg

Även om sporterna till viss del liknar varandra är skillnaden mellan dem stor. Costas själv beskriver det som att jämföra bandy med hockey.
-Att jämföra boxning med thaiboxning är som att jämföra bandy med hockey: det är klubba och is men det är ju ändå inte samma sak. Rent mentalt laddar man upp på samma sätt som inför vilken tävling som helst men det är de facto en ny sport. Det är den inställningen jag går in med också; att jag börjar från noll. Jag kommer att ta den tid som behövs och inte stressa fram någonting.

Vad ser du som den största utmaningen med att ”börja” boxas?
-Förutom det mest uppenbara – att det är en sportslig utmaning i och med att boxning inte är lätt – skulle jag säga att den största utmaningen är att bibehålla kontakten med livet, min familj och mina vänner. Jag vill kunna känna att jag gör mitt i boxningen men samtidigt vara kvar i den värld som finns utanför.

Apropå det: vad önskar du att världen utanför visste om kampsport?
-För mig har kampsporten varit ett verktyg som hjälpt mig att uttrycka mig själv. Som yngre hade jag väldigt svårt för det. Kanske var det för att jag inte kände till mig själv ordentligt? I vilket fall som helst så var det kampsporten som fick mig att lära känna mig. Den fick mig att förstå vem jag är och när jag gjorde det kunde jag lättare forma mig och placera mig bland andra i ett samhälle. Än i dag ser jag boxningen som en spegling av den jag är till vardags, det är via den jag förmedlar det jag tycker, tänker och känner. Vissa dagar är bättre, andra är sämre – sådant är livet. Under träningarna får jag chans att uttrycka det.

När resan är målet

Vad är ditt mål med den här satsningen?
-Man kan ju ha mindre mål, som att bli världsmästare…

Är det ett mindre mål…?
-Ja, för mig är det ett mindre mål. Gör man det här ska man göra det till 100 procent. Jag ska bli minst världsmästare. På längre sikt är mitt mål att ha alla bälten i min vikt, gå upp någon eller några viktklasser och försöka ta mig in som en av de bästa boxarna i världen.

Vad ser du mest fram emot?
-Jag gillar processen. Det är i processen jag utvecklas, inte bara som fighter utan också som människa. Matchen är fem procent, om ens det, av allting. Det är resultatet av processen. Jag ser fram emot alla träningsresor, uppbyggnadsfasen, all utveckling. Jag ser till och med fram emot de svackor som kommer, för jag vet att jag kommer att ta mig ur dem. De är också en del av processen. När karriären är slut sen och man har bältena, pengarna och allt vad det är så är det ju den man kommer att minnas och se tillbaka på: resan.

#NerMedVapnetUppMedGarden

Costas är också grundare till verksamheten #NerMedVapnetUppMedGarden, en form av välgörenhetsorganisation startad 2020 med förhoppning om att minska gatuvåldet.

Hur uppkom #NerMedVapnetUppMedGarden?
-2018 dog en barndomsvän till mig i min hemort Farsta. Det var en stor händelse inte bara för mig och alla som stod honom nära utan även för Farsta och hela Stockholm. Jag ställde mig frågorna ”Varför var det inte jag som blev skjuten?” och ”Varför var det inte jag som sköt?”. Det enda svaret jag kunde komma på var idrotten, att det var tack vare kampsporten som jag inte hamnat där. Det fick mig att fundera över vad som skulle kunna hända om jag fick fler ungdomar att landa på samma bana som jag gjort. Skulle det hindra dem från att hamna framför eller bakom vapnet? Det var så det började.

Berätta mer. Vad gör ni? Vad är andemeningen?
-Det hela fortsatte med att jag lyfte initiativet på sociala medier och fick bra respons på det jag gjorde. Därefter bjöd jag in kampsportsfolk till event för att knyta kontakter och sprida ordet vidare. Sist men inte minst började jag ägna mig åt att hålla öppna träningar.

Kommer du att kunna fortsätta med det nu, med tanke på satsningen på din egen karriär?
-Ja, det här är någonting jag brinner för. Karriär är alltid karriär men utan ett hjärta; vad är vi då? Jag kommer att ta mig den tid som behövs för det här. Dessutom har jag fantastiska medarbetare som hjälper mig att bedriva samt utveckla föreningen och tar den till nya höjder.

Och vad är målet?
-Förutom att initiera till träning har jag personligen ett mål och det är att få 100 ungdomar in till olika kampsportsklubbar. I dag skulle jag tippa på att vi är uppe i ungefär 15 stycken. Målet som stort är att få hela föreningen att växa och på sätt kunna vara med och bidra till samhället.

Lycka till önskar vi Costas!

Tag it, share it.

Your Cart
0

Your cart is empty.

Continue shopping
close

No Flow

check

Great Flow

priority_high

Disturbance in the Flow

notifications

Info