Rörlighetsträning

Rörlighetsträning är viktigt av flera anledningar, bland annat för att undvika stelhet och skador men också för att bibehålla en god hållning och skapa optimala förusättnignar för sig själv till att träna mer effektivt.

Vad är rörlighetsträning?

När man talar om rörlighetsträning syftar man på träning som involverar flera leder och muskler samtidigt. Vanligtvis ingår olika typer av töjningsövningar eller ren stretching. Du kan läsa mer om stretching här. Ett perfekt exempel på detta är yoga, som fungerar utmärkt för att töja ut muskler och leder. Det i sin tur leder till att du blir smidigare i musklerna och kroppen. I vårt blogginlägg "Varför yoga?" kan du läsa mer om varför just yoga är så bra.

En sak som är viktig att komma ihåg är att rörelseträning inte är någon så kallad quick fix. Istället ska man se utvecklingen som mer långsiktig.

rörlighetsträning

ISC om Rörlighetsträning

En förenklad version som vi kan inleda med är passiv samt aktiv rörlighetsträning. Rörlighet brukar delas upp i två kategorier: flexibilitet och mobilitet.

Flexibilitet

Flexibilitet är hur långt man kan komma ut i en rörelse passivt, och det kan uppnås via exempelvis statisk stretching. En stor flexibilitet garanterar dock inte att du kan röra dig in och ur en position med kontroll.

Mobilitet

Mobilitet är förmågan att kontrollera en rörelse i sitt slutläge. Vid mobilitetsträning belastar man ytterlägen för få en långvarig förändring i rörelseomfånget. Man ”försäkrar” hjärnan att man kan kontrollera slutläget i en led på ett säkert sätt. Exempel på mobilitetsträning är styrketräning i fullt rörelseomfång och yoga där man upprepat går in och ut ur en positioner med kontroll.

Sam Soheil, Rode Ericsson
Leg . Naprapat
Isc.se

Tag it, share it.

Your Cart
0

Your cart is empty.

Continue shopping
close

No Flow

check

Great Flow

priority_high

Disturbance in the Flow

notifications

Info