Stressfraktur - vad är det?

Stressfrakturer, även kallat utmattningsfrakturer, är små sprickor i skelettet som uppstår hos personer, ofta idrottare, som tränat hårt. Stressfrakturer tenderar att läka långsamt och ger således ofta besvär under lång tid. I det här inlägget benar vi ut vad en stressfraktur innebär mer specifikt, vilka symptomen på en stressfraktur är och vad du kan göra för att läka från en stressfraktur.

Vad är stressfraktur?

 En stressfraktur är sprickor i benen till följd av för hård träning. En stressfraktur uppkommer sällan akut utan som resultat av en längre tids överbelastning. Ofta handlar det om att kroppen belastats felaktigt och/eller över sin förmåga. Eftersom skadan pågått under längre tid än den gjort sken av brukar det också ta lång tid för den att läka.

Det är vanligt med stressfrakturer i foten (språngbenet, båtbenet och mellanfotsbenet) och i underbenet. Det är också vanligt att som idrottare, framför allt inom löprelaterade sporter, drabbas av stressfraktur. Till exempel stoppades båda systrarna Kallurs idrottskarriärer till följd av stressfrakturer som orsakade inställda tävlingar, flertalet operationer och långa rehabiliteringsprocesser. 

Hur vet man att man har en stressfraktur?

Om du känner av en plötslig och stark smärta i ett avgränsat område i foten eller underbenet och vet med dig att du tränat fört hårt, för mycket och för länge kan det röra sig om en stressfraktur.

Stressfraktur symptom

  • Stark smärta i fot eller underben
  • Smärta som förvärras vid försök att gå eller springa

Hur blir man av med stressfraktur?

En stressfraktur läker av sig själv, om än under lite längre tid än andra överbelastningsskador. Det finns tyvärr inte så mycket man själv kan göra för att läka en stressfraktur. Man behöver inte nödvändigtvis dra ned på träningen helt och hållet men träning som innebär kraftiga stötmoment, till exempel löpning, kan vara bra att undvika. Vill man hålla konditionen i trim under tiden kan man ersätta löpningen med förslagsvis cykel eller simning.

För att lindra smärtan något kan det vara bra att minska belastningen och framför allt lyssna på kroppen. Försök att leva så nära ett normalt liv som det går men var nogra med att lyssna på kroppens signaler. Utsätt inte foten för sådant som påverkar smärtan i negativ riktning.

En annan viktig sak är att upprätthålla full funktion i fotled, knä och höft, så att du inte får ytterligare problematik på grund av den minskade fysiska aktiviteten.

Är stressfraktur farligt?

En stressfraktur är inte farligt men kan orsaka stor smärta och tålamodskrävande rehabilitering och i värsta fall operation. 

Flip Allerkrans

Leg. Naprapat 20200502

Tag it, share it.

Your Cart
0

Your cart is empty.

Continue shopping
close

No Flow

check

Great Flow

priority_high

Disturbance in the Flow

notifications

Info