ÖVER 100 000 Nöjda Kunder
Utmärkt

Flowgun Pro

En massagepistol för att Prestera

Flowgun Go!

En massagepistol för att Fungera

Flowgun pocket

En massagepistol för att Leva

Alla produkter

Vi har tyvärr lite tekniskt strul – Om det krånglar rekommenderar vi att komma tillbaka senare!

Fascia – varför massera bindväven?

Massage Köp våra produkter nu

Fascia är egentligen en typ av bindväv, den tunna hinna av vävnad som binder samman alla beståndsdelar i vår kropp. Tidigare har man trott att fascians enda uppgift är att hålla allting på plats, men på senare år har man börjat inse att den faktiskt fyller fler funktioner än så. 

Faktum är att fascian är rörlig, elastisk och påverkar hur vi rör oss. En annan viktig upptäckt är att den faktiskt blir påverkad av stress. Du kan tänka på fascian som en helkroppsstrumpa som sträcks ut och flyttas runt varje gång vi rör oss. När den är i sin bästa form är den mjuk, glatt och rör sig lätt tillsammans med musklerna. Problemet är dock att vi ofta fastnar i repetitiva rörelser eller stillasittande i samma position; exempelvis böjd över laptopen. Fascian blir då spänd och mindre elastisk, vilket leder till stelhet. Långvarig stress kan också påverka fascian och göra den hårdare; det är ett försök att skydda de underliggande musklerna. 

Plötsligt är det inte så svårt att förstå varför fascian är en viktig beståndsdel att ta i beaktning när det gäller ditt välmående, eller hur?

Massagekudde bäst i test

Så håller du Facian i topptrim!

Fascia är en av de just nu allra hetaste snackisarna i träningsvärlden. Detta ibland bortglömda organ spelar enormt stor roll för vårt välbefinnande, men tyvärr missas det ibland i vår dagliga rutin. Det finns en del tips och trix om hur du håller din fascia i topptrim!

 • Stretcha
  Fascian stretchas lite annorlunda än musklerna. Den kräver en långsammare, längre stretch. Spendera minst 3 minuter i varje position och se till att slappna av ordentligt. Yinyoga är en fantastisk yogaform där du spenderar lång tid i varje pose, så detta kan vara ett bra alternativ om du vill ge fascian en rejäl omgång. 
 • Massage
  Använd samma princip som vid stretchen, ta det lugnt och ta din tid! Använd en massagekudde eller massagepistol, exempelvis en Flowpillow eller Flowgun Go. Bindvävsmassage kan nämligen göra att fascian mjukas upp och lättare stretchas ut. 
 • Rör på dig
  Fastna inte i statiska positioner för länge; se till att röra på dig varje kvart! Detta gäller speciellt dig som har ett skrivbordsjobb där det är extra lätt att stelna till. Ställ dig upp och sträck igenom kroppen då och då för att hålla fascian rörlig och mjuk. 
 • Drick vatten
  Precis som mycket annat i din kropp består fascian till stor del av vatten. För att hålla den mjuk och smidig; stay hydrated! Ett bra tips är att alltid bära med dig en vattenflaska och sätta ett mål för hur mycket du ska dricka varje dag. 
 • Slappna av
  Stress kan göra att fascian blir tight och spänd, precis som resten av kroppen. Så se till att andas, slappna av och vara snäll mot dig själv och din kropp. Inför fler avslappnande praktiker i ditt liv, som exempelvis yoga eller meditation, så kommer du att lägga en bra grund för en välmående fascia.