ÖVER 100 000 Nöjda Kunder
Utmärkt

Flowgun Pro

En massagepistol för att Prestera

Flowtank

Årets hetaste träningsprodukt

Flowgun pocket

En massagepistol för att Leva

Alla produkter

INNOVATIVA TRÄNINGS- OCH ÅTERHÄMTNINGSPRODUKTER DESIGNADE I SKANDINAVIEN

Gubbvad – symptom och behandling

Återhämtning Köp våra produkter nu

Gubbvad är ett samlingsbegrepp för symptom som kan orsakas av olika sorters skador. Vad som ofta kännetecknar gubbvad är en huggande smärta i underbenet. Vad smärtan beror på finns det olika förklaringar och anledningar för.

Den vanligaste orsaken som vi i dag håller oss till är en muskelbristning i någon av vadmuskelns tre bukar. En bristning uppstår oftast när belastningen blir för hög/snabb för vad muskeln orkar med. Smärta med hugg tillkommer akut.

En mer ovanlig anledning till samma smärta är en DVT,djup ventromobos, vilket är en blockad i ett syrefattigt kärl. Detta är ett mer akut stadie som i värsta fall kan leda till att det blir en propp i lungan, då denna blockad kan lossna och åka hela vägen upp till lungan.

Om den klassiska gubbvaden uppstår bör akuta åtgärder tilltas. Detta kan göras genom att:

Detta gör att dina förutsättningar för snabb återhämtning ökar. Efter någon dag är det dags att återgå till belastning, gärna genom någon typ av rehab. Det för att bygga upp strukturen i vaden som brustit.

Behandling av Gubbvad

Det finns en djungel med bra övningar men en enkel regel är att börja med Umeåmodellen som egentligen riktar sig mot senan (achilles) men går utmärkt att utföra även vid denna problematik.

Viktigt att komma ihåg är att du kan öka belastningen successivt med vikter när du känner att du har kontroll på hur övningen går till och/eller om smärtan minskats. 

 

Flip Allerkrans

Leg. Naprapat 20200502

https://www.naprapatlandslaget.se/terapeut/filip-allerkrans/