ÖVER 50 000 Nöjda Kunder
Utmärkt

Flowgun pocket

Nya generationens massagepistol

Flowgun massagepistol

En massagepistol i världsklass

Flowgun Go!

Den prisvärda massagepistolen

Alla produkter

INNOVATIVA MASSAGE- OCH TRÄNINGSPRODUKTER!

Hälsporre: symtom och behandling

Massage Köp våra produkter nu

Sommaren är här och trafiken i löpspåren ökar – vilket sedan leder till att många får hälsporre. Vanligtvis brukar det orsakas av att man ofta springer på samma underlag. En ensidig belastning ökar nämligen risken för hälsporre markant. 

Har du ont under foten när du stiger upp ur sängen på morgonen? Då finns det en risk att du drabbats av hälsporre, vilket inte är helt ovanligt. Som tur är finns det behandling att få, och flertalet åtgärder som kan förhindra att du drabbas.

Hälsporre, eller plantar fasciit, är en relativt vanlig åkomma i löparkretsar. Vanliga symptom är smärta under foten, ofta närmare hälen, och stelhet. De flesta märker av det på morgonen, då foten som varit i viloläge under natten plötsligt utsätts för tryck. Smärtan beror på att senan under foten utsatts för stor belastning.

Mathias Stjernlöf springer

Resultatet blir att senan ofta blir inflammerad, och i vissa fall kan en liten bit ben bildas. Dock är det inte själva sporren som avses när man pratar om plantar fasciit, utan inflammationen i vävnaden på fotens undersida. Man kan alltså ha drabbats oavsett om själva sporren utvecklats eller ej.

Smärta under foten är vanligt, speciellt om du har ett jobb där du står länge på benen eller om du är väldigt aktiv och tränar mycket. Hälsporre är dock mindre vanligt än man kan tro. Ofta beror smärtan på överbelastning av vävnaden på fotens undersida, men utan att inflammation uppstått. Det du känner behöver alltså inte vara en regelrätt hälsporre, men kan mycket väl vara ett förstadie.

Orsak, behandling och förebyggande

Så, vad är det egentligen som orsakar tillståndet? I första hand är det överbelastning av området som är orsaken, till exempel hög belastning på hårt underlag. Om belastningen dessutom är ensidig är risken större att drabbas.

Dessutom kan ojämnheter i resten av kroppen påverka hur belastningen bärs upp, och leda till problem. Svaghet i benen kan exempelvis göra att foten kompenserar och därmed överbelastas.

I klippet visar PT:n Martin  5 enkla steg för att bli av med hälsporre.

Vad kan du göra för att förebygga hälsporre, och hur du lindrar det om du redan känner av symptom? Det första är såklart att se till att inte överbelasta; vila! Om du är löpare kan det vara bra att lägga in en extra vilodag och se till att vara snäll mot kroppen.

Det andra är att se till att kroppen mår bra i övrigt. Se till att stretcha ordentligt, och om du är löpare så kan det vara bra att komplettera din löpning med andra träningsformer. Ett annat tips är att variera underlaget! Om du brukar springa på asfalt eller grus, testa att springa i skogen.

Hälsporre: Massage

En behandling som ofta glöms bort är massage. Att massera området kan hjälpa både kortsiktigt och långsiktigt, då det kan ge en direkt smärtlindring såväl som verka förebyggande.

En studie från 2014 visade att massage i kombination med stretching verkade direkt smärtlindrande för majoriteten av försökspersonerna. Vår Flowpillow fungerar lika bra för ryggmassage som fotmassage, så om du upplever smärta under foten kan det vara värt att testa. För att punktmarkera behandlingen kan vi även tipsa om våran Flowgun som är perfekt till att anpassa din behandling och rikta massagen till där behovet är som mest.

Hälsporre: Rehab (Tips från Naprapat Filip Allerkrans Leg. Naprapat 20200502)

Viktigt är att förstå:

Om man fått hälsporre så handlar de ofta om att man felbelastar foten. Dvs, svag höftstabilisator, snedbelastning från ländrygg etc. Att göra övningar som syftar till att stärka dessa områden – så kommer din belastning att centreras och normaliseras och då minska belastningen som orsakat en sporre.

Tips: träna höftlyft, stabilisera bål/ländrygg – planka. Jobba alltid med fotcirklar då de optimerar foten något.