ÖVER 100 000 Nöjda Kunder
Utmärkt

Flowgun Pro

En massagepistol för att Prestera

Flowtank

Årets hetaste träningsprodukt

Flowgun pocket

En massagepistol för att Leva

Alla produkter

INNOVATIVA TRÄNINGS- OCH ÅTERHÄMTNINGSPRODUKTER DESIGNADE I SKANDINAVIEN

Lumbago: övningar och tips

Massage Köp våra produkter nu

Av Filip Allerkrans Leg. Naprapat

Har du plötsligt känt en akut smärta som gradvis ökar? Känner du dig trött och svag? Gör det särskilt ont på ena sidan och strålar det ned mot skinkor och ljumskar? Då kan du ha drabbats av lumbago. 

Vad är lumbago?

Lumbago är en diagnos som ofta används för att benämna smärta i ländryggen. Detta besvär drabbar ca 80% av befolkningen vilket gör denna problematik till en utav de vanligaste åkommor i det muskuloskeletala systemet.

Varför får jag ont i ryggen? 

Uppkomst och orsak kan vara olika beroende på debut av smärta, ofta kan det vara pga mekaniskt trauma ex att man halkar, andra faktorer kan vara belastning – ex skotta snö eller byta däck på bilen. Detta kan medföra till en överbelastning och resultatet smärta. Om då orsaken skulle va byta däck – då blir anledningen icke optimal belastning i kroppens strukturer.

Här kan du läsa mer om ryggont: https://flowlifesweden.com/har-du-ont-i-ryggen/

Kan jag förebygga smärta i ländryggen?

Det går alldeles utmärkt att förebygga smärta i ländryggen. Men man är aldrig garanterad smärtfrihet livet ut oavsett hur man gör, så du ska inte bli allt för frustrerad om du ”gjort allt” men ändå får problem. Eftersom symmetri, styrka och god rörlighet är centrala moment i att hålla ryggen funktionell, är den bästa förebyggande åtgärden att hålla ländryggen funktionell, stark och smidig.

Vilka övningar kan jag göra? 

Mina bästa tips är:

Mckenzie (ryggresning)

Ligg på mage, pressa dig sedan upp med hjälp av armarna medan bäckenet ligger kvar i golvet. Denna övning går att upprepa 12×3 med 5 sek i toppläget.

Stretch höftböj

Stå som i ett utfallssteg med bakre knäet i golvet. Luta dig sedan något framåt för att få töj i höftböj, häng kvar i denna position 45 sekunder, byt ben och upprepa x3.

Liggande 90 grader

Ligg på golvet, med benen uppe på en stol/bänk. Du ska då ha uppnått 90 grader i knäveck. Låt armarna ligga med handflatan uppåt ca 45 grader ut från kroppen. Slappna av och låt ländryggen slappna av. Ligg här i 5-10 minuter.

Filip Allerkrans

Leg. Naprapat 20200502

https://www.naprapatlandslaget.se/terapeut/filip-allerkrans/