ÖVER 100 000 Nöjda Kunder
Utmärkt

Flowgun Pro

En massagepistol för att Prestera

Flowtank

Årets hetaste träningsprodukt

Flowgun pocket

En massagepistol för att Leva

Alla produkter

INNOVATIVA TRÄNINGS- OCH ÅTERHÄMTNINGSPRODUKTER DESIGNADE I SKANDINAVIEN

Om graviditetsträning med Courtney Landin

Återhämtning, Flow, Intervju, Träning Köp våra produkter nu
gravidträning

Courtney Landin, 40, är en så kallad Family Health Coach med mångårig erfarenhet i branschen. Utöver de klassiska områdena som yrket innebär – motion, näringslära och sömn – är hon specifikt inriktad på graviditetsträning och allt som hör det till. 2020 skrev hon, tillsammans med Karin Bülow Orrje, en heltäckande träningsguide för den som väntar barn. I en intervju med Flowlife berättar hon bakgrunden till det som så småningom kom att bli boken Gravidstyrka.

Hur kommer det sig att du valde att rikta in dig på specifikt gravidträning?
-Jag bestämde mig för att specialisera mig inom gravidträning efter att jag själv varit gravid. Jag tyckte att det var intressant redan innan men när jag själv blev gravid upptäckte jag vilken bristande kunskap det fanns inom området. I samma veva kom jag över en fantastisk utbildning i USA. När jag läste den kände jag att jag hade hittat min passion. Kort skulle man kunna säga att jag började med gravidträning för att jag förstod och såg fördelarna som den gör för kvinnan – och barnet!

Och hur kommer det sig att det vidare också blev en bok?
-Jag älskar böcker. Jag har alltid haft en dröm om att skriva en bok. Det var för dyrt att skapa en app, så det hade jag inte möjlighet att göra. En bok kändes görbart, det kunde jag skapa. Dessutom tycker jag om formatet, att du kan bläddra i den utan att bli distraherad av någonting annat. Det är skillnaden mot när du läser något på en plattform online. En bok är lite av en paus från telefonen, vilket kan vara bra att få då och då.

Myter om gravidträning

Trots all den information som finns att tillgå råder det än i dag en rad myter om träning i samband med en graviditet. Det finns till och med de som säger att man inte ska träna över huvud taget om man är gravid. Det är fel. Däremot är det, som med vilken annan träning som helst, högst individuellt hur, när, vad och varför man tränar. Kanhända man måste omformulera sina mål i och med en graviditet men är det inte det som är själva poängen? Att förändra livet.

En av myterna är att man inte får lyfta tungt. Det får man visst. Dock kommer man med största sannolikhet att vilja sänka vikten instinktivt och successivt eftersom kroppen blir allt mer ostabil vart eftersom. Det viktiga är att lyssna på sin kropp och barnmorska – inte på alla andra.

Vilka är de vanligaste myterna när det kommer till graviditet och träning?
-”Du ska inte träna för hårt under graviditeten”. Du ska inte träna så hårt att du får andningssvårigheter men att det är strikt förbjudet att komma upp i en puls över 140 slag per minut stämmer inte. Det är helt och hållet beroende av vem som tränar vad. Det är högst individuellt, både graviditeten och träningen.

-Många gånger ser man övningar beskrivas som ”gravidsäkra” men vad betyder det egentligen? Vad är det som gör att övningen är ”gravidsäker”? Är det för att den är enkel? Bara för att övningen är enkel betyder det inte att du använder din kropp korrekt och gör du inte det är det inte säkert – gravid eller ej.

-Många av myterna har blivit motbevisade, och det redan på 80-talet, men av någon anledning lever myterna fortfarande kvar i samhället. Jag tror dock att sociala medier hjälper oss att öppna upp våra ögon och sinnen för kunskapen numera.
-När jag var gravid 2012 spelade sociala medier inte en lika stor roll som det gör i dag. Då kunde jag känna skuld för att jag tog cykeln till jobbet, fick upp min puls eller lyfte tungt på gymmet. Mycket har förändrats sedan dess. Dessutom är det vanligt att atleter visar upp sin graviditet och träning, vilket gör att fler får förståelse för att det går att kombinera de båda områdena. För egen del räcker det inte med promenader, yoga och simning. Jag behöver få lyfta och träna som jag vill. Sedan är det förstås viktigt att det inte tippar över åt andra hållet men man måste någonstans påminna sig själv om att det, som sagt, är högst individuellt.

Vad önskar du att du vetat om gravidträning tidigare?
-Hur man ska använda sin bål på rätt sätt och att det är okej att träna magmuskulaturen under sin graviditet. När man bemästrar det kan man göra i princip vad som helst. Det är också det jag brukar lägga störst fokus på när jag tränar gravida kvinnor. Det är viktigt eftersom magmuskulaturen särar på sig när man är gravid. För att den snabbt ska återgå till normalläge är det viktigt att den är tränad på rätt sätt i grunden.

Det man arbetat upp rent träningsmässigt under graviditetens gång kommer tacksamt att ligga som grund för hur kroppen mår efteråt men det är viktigt att fortsätta på den inslagna banan. En stark bål och rygg är extra viktigt eftersom det kommer att bli många stillasittande timmar i soffan och lyft fram och tillbaka.

”Fem minuter kan man ta”

Vilka träningsråd skulle du ge en kvinna som precis fött barn?
-Bättre förr än senare. Det är en annan myt: att man inte ska börja träna för tätt inpå en förlossning. Rekommendationen är mellan sex och åtta veckor men när du gjort en knäoperation till exempel ska du upp och röra dig redan dagen efter. Detsamma gäller efter en förlossning, eftersom vi måste hjälpa vår muskulatur att gå samman. Jag säger inte att man ska köra igång med världens träningspass men några kroppsviktsövningar, så som benböj, hemma i vardagsrummet är ingen fara. Tvärtom! Jag förstår att det inte är huvudfokuset men fem minuter kan man ta. Inte en timme om dagen – fem minuter! Varje dag. Många väntar på klartecken från en läkare och går sedan och kör som de gjorde innan de födde barn på direkten men det fungerar inte så. Vi måste bygga upp våra kroppar successivt.

-All träning är bra träning och jag vill att kvinnor ska känna sig bekväma med vilken typ av träning de än väljer att utföra. Jag vill fokusera på att lära kvinnor vad de kan göra med sina kroppar snarare än att sätta en etikett på vad det är. I min senaste grupp av gravida kvinnor var det stor variation på intressen och träningsformer. Det var väldigt roligt att lära alla att träna på sitt sätt och att känna sig bekväma i sina gravida kroppar, vare sig det handlade om CrossFit eller ridning.

Klicka här för att inhandla redskapen du behöver för att utöva Courtneys favoritövningar.