ÖVER 100 000 Nöjda Kunder
Utmärkt

Flowgun Pro

En massagepistol för att Prestera

Flowtank

Årets hetaste träningsprodukt

Flowgun pocket

En massagepistol för att Leva

Alla produkter

INNOVATIVA TRÄNINGS- OCH ÅTERHÄMTNINGSPRODUKTER DESIGNADE I SKANDINAVIEN

Sover jag tillräckligt?

Återhämtning Köp våra produkter nu

Sömn är viktig för både kropp och själ, det är något som vi alla vetat länge. Sömnen hjälper oss att återhämta oss, men även kroppen och hjärnan som varva ner. Under tiden som du sover aktiveras kroppens immunsystem och viktiga hormoner bildas samtidigt som stresshormonerna sjunker. Ja listan över sömnens viktiga egenskaper kan göras oändlig.

Att få tillräckligt med sömn under nätterna minskar risken för hjärt och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, deprission och utmattningssyndrom. Så se till att få tillräckligt med sömn!!

Sömnens fyra faser

När man talar om sömnen brukar benämningen sömncyklar tas upp, dessa cyklar sker under 90 minuter. Under en cykel växlar sömnen mellan olika faser; insomningsfasen, bassömnen, djupsömnen och drömsömnen.

kvinna sover

Sömn och återhämtning

När man talar om sömn och återhämtning och kopplar det till sömnfaser som vi tidigare beskrivit, är det djupsömnen som uteslutande är viktigast. Det är under djupsömnen som kroppen återhämtar sig och uppbyggnad sker.

Forskare har länge talat om hur viktig sömnen är kopplat till återhämtning och hur det är en av de viktigaste delarna hos världens mest framstående atleter. Att sova ordentligt ökar prestationsförmågan, främst genom att den kroniska inflammationen som uppstår efter träning minskar. Det finns dessutom en linjär relation mellan sömn och skaderisk i studier forskaren Matthew Walker medverkat i. Atleter som sov 6 timmar eller mindre hade 80% större risk att skada sig under säsong, medan de som sov 9 timmar eller mer hade en risk på endast 15-20%.

Läs mer om återhämtning här

Har jag sovit tillräckligt?

För att svara på frågan ”har jag sovit tillräckligt?” räcker det med att känna efter hur pigg man känner sig och hur vardagen flyter på. Vanligtvis sover en vuxen människa mellan 6-9 timmar per natt. Det är däremot vanligt att ha nätter då man sover mindre eller inget alls, detta är inget ovanligt och heller inget farligt och man brukar vanligtvis klara av sin vardag utan problem. Vanligtvis tar man igen den förlorade sömnen natten där på.

Massage innan läggdags

Något som är värt för alla att prova – men speciellt personer som lider av sömnsvårigheter, är att få massage innan man går och lägger sig. Detta kommer hjälpa kroppen och sinnet att slappna av, vilket i sin tur kommer hjälpa dig att somna. Massagen hjälper dessutom kroppen att sätta igång återhämtningsprocessen. Studier har kunnat visa hur massage aktiverar ett hjärnområde kopplat till glädje och välbehag, vilket leder till minskad stress och oro – som oftast är anledningen till att de flesta får svårt att somna.

ont i nacken massage