ÖVER 100 000 Nöjda Kunder
Utmärkt

Flowpillow heat massagekudde

Sveriges populäraste massagekudde

Flowgun massagepistol

En massagepistol i världsklass

Flowgun Go!

Den prisvärda massagepistolen

Alla produkter

OS-YRA! KRAFTIGT RABATTERADE PRISER PÅ UTVALDA PRODUKTER!

Större muskler av stretching?

Återhämtning Köp våra produkter nu

Handen på hjärtat, hur ofta har du hoppat över stretchingen efter träningen? Vi har alla varit där, men det finns faktiskt flera anledningar till att sluta hoppa över stretchingen. Studier visar nämligen att stretching kan påverka storleken på våra muskler! 

Redan för över tio år sedan slog man fast att stretching hade en långsiktig effekt på hur muskelmassan utvecklas. Studien “Stretching human muscles makes them stronger, av Dilson E Rassier (2007) visar nämligen att fascian har stor inverkan på hur mycket musklerna kan öka i storlek. 

Fascia

Bindväven är organet som separerar och håller kroppens beståndsdelar på plats. Fascian är en typ av bindväv som ligger som en hinna över och emellan muskler. Den ser till att vi kan röra oss genom att låta musklerna glida mot varandra och sträcka ut samt dra ihop sig. I sitt optimala tillstånd är den elastisk, hal och mjuk. Ofta är detta dock inte fallet, då den påverkas av hur vi rör oss och kan stelna till. Stress, repetitiva rörelser och ensidig träning kan göra att fascian blir stel, hård och oflexibel.

Läs mer om fascian här!

Föreställ dig en tight tröja helt utan elasticitet. När du rör och sträcker på dig begränsas du av tröjans stelhet. Lite så fungerar en stel fascia. Om den är alltför spänd kommer dina muskler ha svårare att töja ut den när de växer. Av den anledningen har fascian hamnat under luppen hos såväl träningsforskare som kroppsbyggare. 

En annan insikt som är värd att lägga vikt vid är att fascian kräver en annan typ av stretch än musklerna. För att få önskad effekt bör varje position hållas i minst 30 sekunder. De flesta som aktivt jobbar mot att få större muskler borde alltså prioritera stretch på samma sätt som de prioriterar kost och träning – det kan vara avgörande för slutresultatet.

Det är med andra ord dags att börja prioritera stretchingen framöver 😉