ÖVER 100 000 Nöjda Kunder
Utmärkt

Flowgun Pro

En massagepistol för att Prestera

Flowtank

Årets hetaste träningsprodukt

Flowgun pocket

En massagepistol för att Leva

Alla produkter

INNOVATIVA TRÄNINGS- OCH ÅTERHÄMTNINGSPRODUKTER DESIGNADE I SKANDINAVIEN

Vad är ischias och hur blir jag av med det?

Flow, Flow Science, Massage, Massagepistol Köp våra produkter nu

Vad är ischias?

Ischias är ett samlingsnamn för en rad olika symptom, i olika delar av kroppen. Främst påverkas rygg och ben eftersom det är där nervtrådarna som bildar ischiasnerven sammanstrålar. Genom länd- och korsryggen, via sätet och ned i foten. Typiska tecken på begynnande eller bekräftad ischias är huggande, ilande, molande, skärande eller strålande smärta i ryggen och/eller benet (ofta påverkas endast ett ben). Domningar, pirrningar och muskelsvaghet är också vanligt förekommande. Värt att nämna är att ischias snarare är symptom än diagnos och går att göra någonting åt. De allra flesta förbättras inom 2-4 veckor, om åtgärder vidtas.

Det viktigaste när det kommer till ischias är att fastställa varifrån problematiken har sin grund. Detta för att veta i vilken ände av rehabiliteringen du ska börja. Den främsta anledningen till att ischias uppkommer är för att en disk i ländryggen skadats. Det i sin tur skapar tryck mot nervrötterna. Även en skada längre bort från ryggraden, exempelvis i benet, kan orsaka trycket. Sjukdomar som har någon form av nervpåverkan kan också vara bidragande faktorer till smärta.

När ska jag söka vård?

För att få rätt hjälp kan det vara idé att boka tid hos någon som är vidareutbildad inom klinisk diagnostik och ortopedisk medicin redan i tidigt skede. Ju tidigare behandlingen startar, desto fortare avtar problematiken. Om du inte känner av när du är kissnödig och/eller får domningar i underliv och ändtarm bör du söka akut vård eftersom det kan innebära en större nervskada och kräva operation.

Diagnostiseringen kan variera men vanligast är att undersöka reflex, känsel och styrka. Andra undersökningar, så som MR (magnetröntgenundersökning), DT (datortomografi) och EMG (elektromyografi), ses som tillägg och tillämpas först vid remittering. En sådan vidare utredning är aktuell då symtomen uppstått efter ett trauma och vid långvariga besvär av nervrotssmärta, markant nedsättning på nervens fortledningsförmåga eller misstanke om allvarlig sjukdom.

Vad är falsk ischias?

Falsk ischias yttrar sig på samma sätt som äkta ischias med den enda skillnaden att smärtan utgår från muskler och leder snarare än diskar. Således brukar smärtan vara mindre intensiv och ha mindre påverkan på resten av kroppen.

Hur behandlar jag ischias?

Beroende på vad orsaken till känningarna är finns det olika metoder att ta till.

Generella råd:
Ta hjälp av specialister inom området (ryggrelaterade sjukdomstillstånd)
Lär dig att förstå kotsegment, smärtuppkomst och biomekanik
Tänk på din hållning och positionering
Fortsätt att vara aktiv (promenader rekommenderas)

Vanliga behandlingsmetoder:
Mekanisk diagnostik och terapi (McKenzie-metoden)
Bålträning
Mobilisering och manipulation
Mjukdelsbehandling
Akupunktur
Injektionsbehandling
Hjälpmedel i form av ryggstöd

Precis som med de flesta skador finns det olika faser. I det här fallet pratar vi den akuta, den subakuta och den läkande/förebyggande fasen.

Akut
Då smärtan kan vara väldigt intensiv är många människors instinktiva tanke att ligga raklånga i sängen och vänta på att det ska gå över. Tyvärr fungerar det inte så. Därmed inte sagt att man ska forcera genom smärtan men det är bra att försöka fortsätta hålla sig aktiv i den mån det går.

*Håll dig så aktiv som det är möjligt. Promenader rekommenderas.
*Undvik aktiviteter som du upplever ökar ryggsmärtan.
*Gör rörelser i motsatt riktning mot den som förvärrar smärtan (exempelvis bakåtböjningar av ryggen).
*Stöd den nedre delen av ryggen genom att ha en kudde i svanken när du sitter.

Subakut
*
Fortsätt att vara aktiv och röra på dig.
*Undvik att belasta ryggen och försök att inte böja dig framåt mer än absolut nödvändigt.
*Fortsätt att utöva de övningar som reducerar smärta och symptom.

Läkande/förebyggande
Med risk för att låta tjatig: fortsätt att träna. Det är inte helt ovanligt med återfall av ischias-besvär, därför är det viktigt att uppehålla egenvården. För att disken ska orka mer och under lång tid är bål, höfter, lår och rygg bra att stärka upp ordentligt. Komplettera gärna styrketräningen med någon form av belastningskompenserande övningar, till exempel olika varianter av bakåtböjningar.

Kan jag massera bort smärtan?

Massage kan vara till god hjälp vid ischias-besvär eftersom stelheten avtar och därmed också den värsta smärtan. Flowgun och/eller Flowpillow Heat kan med fördel användas som komplement till dina stretch- och rörlighetsövningar.